4 pokarmy które spowolnią starzenie się organizmu

Być może nie da się zatrzymać starzenia organizmu i na zawsze zachować młodości, ale już dziś, dzięki pracy tęgich umysłów wiemy, że można przynajmniej spowolnić negatywne zmiany w organizmie spowodowane upływem czasu. Istnieją pokarmy i suplementy, które w tym pomagają dzięki różnym związkom chemicznym w nich zawartych.

Zostaną przedstawione w tym artykule i pomogą Ci szybko wejść na ścieżkę ku temu, by wyglądać i czuć się młodziej. Jeśli jesteśmy tym, co jemy, nadszedł czas, aby poważnie przyjrzeć się swojej diecie i rodzajom spożywanych pokarmów, które mogą przyczyniać się do braku energii, problemów z koncentracją i pamięcią, zmarszczek i złej skóry.

Starzenie się organizmu – 4 przykłady pokarmów które je ograniczają

Zamiast przetworzonej żywności, która pozostawia skórę suchą i pomarszczoną, zaopatrz się w te polecane przez ekspertów składniki następnym razem, gdy wyjdziesz na zakupy spożywcze i rozpocznij transformację!

Ziarno sezamu

Zaskoczeni? Nie powinniście się dziwić. Nasiona sezamu są bogate w wapń i wiele innych minerałów, w tym magnez, mangan, fosfor i żelazo, z których wszystkie wspierają zdrowe kości. Co więcej, sezam, podobnie jak soja i siemię lniane, zawiera związki zwane SERM (Selektywne modulatory receptora estrogenowego), które „blokują” receptory, chroniąc nas przed nadmiarem produkowanego przez nasze ciała żeńskiego hormonu. A problem ten jest dość częsty, bo estrogen dostaje się do układu pokarmowego np. z butelkowanej wody. Tak, plastik pozostawia w wodzie i żywności hormonopodobne substancje, przed którymi warto się chronić.

Ananasy

Ananas zawiera potężny minerał zwany manganem, który aktywuje enzym prolidazy, który pomaga w tworzeniu i zwiększonej produkcji kolagenu. Dodatkowo witamina C, której ananas ma mnóstwo, również aktywuje syntezę kolagenu!

Dlaczego kolagen ma tak duże znaczenie? Dodatkowy wzrost produkcji kolagenu (wytwarzanego przez aminokwas prolinę pochodzący z ananasa) zapewni natychmiastową poprawę jędrnościi elastyczności skóry, co sprawi, że będzie wyglądać młodziej. Nie daj się zwieźć reklamom, które sugerują, że spożywanie kolagenu przyczynia się do poprawy funkcji stawów i wyglądu skóry. Kolagen, jak każde inne białko, tak czy siak jest rozkładany na aminokwasy, więc nie działa. To od innych czynników zależy, ile kolagenu produkujesz i Twoje ciało musi to robić samodzielnie.

Gorzka czekolada

Ciemna czekolada nie tylko ma właściwości przeciwstarzeniowe, ale także to świetny jako zamiennik mniej zdrowych słodyczy, jeśli próbujesz ograniczyć niezdrowe rarytasy i schudnąć. Ciemna czekolada jest wypełniona flawanolami, o których wiadomo, że zwiększają przepływ krwi do skóry, czy mózgu, co poprawia ogólne krążenie. Dodatkową korzyścią, dzięki zawartości flawanoli w ciemnej czekoladzie i ich zdolności do pochłaniania promieniowania UV, będzie ochrona skóry przed szkodliwym działaniem słońca.

Jagody

Borówka czernica, czyli potocznie- jagoda to jeden z owoców o najwyższej mocy prozdrowotnej ze wszystkich. Jagody zawierają więcej przeciwutleniaczy niż prawie każdy inny owoc! Co więcej, zmniejszają również uszkodzenia skóry spowodowane ekspozycją na słońce. Ale jest jeszcze jeden powód, aby włączyć jagody do codziennej diety: zawierają wysoki poziom witaminy C, która zapobiega zmarszczkom.

źródło: https://www.weglowodany.pl/ – zdrowa i pyszna dieta dla każdego