Karczochy w diecie odchudzającej
O tym, że karczochy są cennym dodatkiem do zdrowej diety, wiadomo od dawna. Te warzywa mogą pomóc nam w walce ze zbyt wysokim stężeniem złego cholesterolu, wspierają też naszą wątrobę.
A w jaki sposób karczochy mogą nam pomagać w walce ze zbędnymi kilogramami?
Diety odchudzające nie bez powodu tak chętnie uwzględniają obecność karczochów w codziennym menu. W tych warzywach znajduje się przecież wiele niezwykłych substancji, dzięki którym walka o odzyskanie zgrabnej sylwetki staje się łatwiejsza. Na pewno karczochy są dobrym produktem, gdy chcemy przejść na weganizm. Jakie to substancje?
Co powinniśmy wiedzieć na ich temat?
Jedną z tych substancji, dzięki którym karczochy ułatwiają nam odchudzanie, jest cynaryna. Jest ona sojuszniczką wszystkich osób, którym dokuczają schorzenia przewodu pokarmowego. Dzięki cynarynie można też pozbyć się takich problemów, jak uciążliwe zaparcia czy zbyt wolna przemiana materii. Drugą substancją odchudzającą, która znajduje się w karczochach, jest inulina. Jest to substancja wykazująca się właściwościami podobnymi do tych, dzięki którym tak bardzo cenimy błonnik. Inulina posiada wyjątkową zdolność wiązania wody, dzięki czemu daje nam uczucie sytości na dłużej. Substancja ta stanowi jednocześnie wspaniałą pożywkę dla dobrych bakterii, dzięki którym nasze jelita mogą lepiej funkcjonować. Karczochy są również bardzo dobrym źródłem kwasu chlorogenowego, który zmniejsza wchłanianie cukrów w przewodzie pokarmowym. Karczochy dostarczają nam też sporych ilości niacyny – substancji biorącej aktywny udział w procesie przemiany węglowodanów oraz kwasów tłuszczowych.
Znajdujące się w karczochach substancje sprawiają, iż warzywa te mogą ułatwić odchudzanie każdemu z nas. Dieta z ich udziałem pomoże nam dodatkowo w walce o utrzymanie lepszej formy, warto zatem włączyć karczochy do swej diety jak najszybciej.