Jakie są zagrożenia związane z dietą bezglutenową?

Gluten free breakfast with red quinoa, yogurt and berries in glass jar. Healthy super foods concept with copy space.

Celiakia jest chorobą, na którą cierpią osoby nietolerujące glutenu, choć jej objawy różnią się w zależności od stopnia wrażliwości na te białka pochodzące ze zbóż takich jak jęczmień, żyto czy pszenica. Choroba ta powoduje uszkodzenie błony śluzowej jelita, uniemożliwiając wchłanianie niektórych ważnych składników odżywczych podczas spożywania pokarmów zawierających te składniki.
Nie jest to coś nowego, jest to choroba znana od dawna, ale nowością jest moda, która powstała wśród osób, które nie cierpią na ten rodzaj nietolerancji, ale mimo to decydują się nie spożywać glutenu, z różnych powodów, Czy to dlatego, że doradził im to ktoś, komu ufają, czy dlatego, że usłyszeli gdzieś fałszywy mit, że jest to sposób na schudnięcie dzięki marketingowi promującemu produkty „bezglutenowe”, czy też dlatego, że robią to ich ulubieni celebryci. Ale czy rzeczywiście stosowanie diety bezglutenowej jest wskazane, czy wręcz przeciwnie, jest ryzykowne?

Ryzyko związane z dietą bezglutenową.

W rzeczywistości nie ma badań, które twierdzą, że dieta bezglutenowa jest korzystna dla osób, które nie mają celiakii, ale z pewnością istnieją pewne zagrożenia, jak pokażę ci poniżej.
Dieta bezglutenowa prowadzi do zmniejszenia spożycia pełnych ziaren zbóż, co skutkuje zmniejszeniem spożycia błonnika, substancji podstawowej dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Dlatego też brak błonnika w diecie może prowadzić do problemów jelitowych, takich jak zaparcia.
Te produkty spożywcze, które są spożywane jako substytuty glutenu, często zawierają duże ilości cukru w celu poprawy ich smaku, ale są również ubogie w błonnik, witaminy i inne niezbędne dla organizmu składniki odżywcze. Dieta bezglutenowa może prowadzić do pogorszenia niektórych wskaźników zdrowotnych, takich jak wskaźnik masy ciała.
Gliadyna, białko obecne w żywności zawierającej gluten, odgrywa ważną rolę w kontroli ciśnienia krwi oraz w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, dlatego jej niedobór może mieć bardzo negatywne skutki dla organizmu.
W niektórych przypadkach, jeśli gluten zostanie usunięty z diety i nie zostanie zastąpiony innymi składnikami odżywczymi, istnieje ryzyko niedożywienia. Innym negatywnym skutkiem ubocznym zaprzestania spożywania glutenu u osób, które nie chorują na celiakię jest to, że może to prowadzić do trudności w zdiagnozowaniu choroby.

Dlaczego nie zaleca się zaprzestania spożywania glutenu osobom, które nie chorują na celiakię?

Oprócz ryzyka związanego z tą dietą, jak widzieliśmy, inne powody, dla których nie jest wskazane przestrzeganie diety bezglutenowej, obejmują następujące kwestie. Odpowiednie spożycie błonnika i pełnych ziaren zbóż jest bezpośrednio związane ze zmniejszonym ryzykiem wystąpienia niektórych chorób serca, cukrzycy typu 2, a nawet niektórych rodzajów raka.
Jak zostało powiedziane wcześniej, niektórzy ludzie dołączyli do tej mody ze względu na powszechne przekonanie, że gluten jest tuczący, co jest całkowicie fałszywe, ponieważ to nie to białko, które sprawia, że przybieramy na wadze, ale węglowodany, które są obecne w żywności zawierającej gluten. Dlatego rezygnacja z tego białka nie pomoże nam schudnąć; to, co musimy zrobić, to stosować zbilansowaną dietę i regularnie ćwiczyć.
Niektórzy twierdzą również, że osoby cierpiące na inne schorzenia, takie jak cukrzyca, hipoglikemia czy zespół jelita drażliwego powinny ograniczyć lub nawet wyeliminować gluten ze swojej diety. Jest to kolejna błędna interpretacja zaleceń zdrowotnych, ponieważ prawda jest taka, że zarówno pacjenci z hiperglikemią, jak i z hipoglikemią powinni ograniczyć spożycie mąki, nie ze względu na gluten, ale na zawarty w niej cukier.